Transport towarów w kontrolowanej temperaturze na przykładzie przewozu jabłek.

7 marca 2019 Wyłączono Przez administrator


Wstęp………. 3

Rozdział I
Środki techniczne do przechowywania jabłek.

1.1. Skrzyniopalety………. 6
1.2. Przyczepy………. 9
1.3. Chłodnie………. 14


Rozdział II
Warunki przechowywania jabłek i następstwa ich nieprzestrzegania.

2.1. Dojrzewanie owoców………. 19
2.1. Warunki przechowywania owoców………. 23
2.3. Choroby jabłek wywołane złymi warunkami przechowywania………. 32


Rozdział III
Transportowanie jablek w kontrolowanej temperaturze.

3.1. Wymogi prawne w zakresie transportowania żywności………. 36
3.2. Rejestracja i monitorowanie temperatury ładunku………. 39
3.3. Odpowiedzialność przewoźnika za szkody powstałe w czasie transportu………. 41
3.4. Reguła Van’t Hoffa………. 43
3.5. Łańcuch chłodniczy………. 45
3.6. Proces przygotowania jabłek do transportu………. 48
3.7. Przewóz jabłek………. 49
3.7.1. Środki i narzędzia przewozu, urządzenia chłodnicze………. 49
3.7.2. Warunki prawidłowego przewozu jabłek………. 53
3.7.3. Pomiar temperatury towaru po dostawie………. 58


Zakończenie………. 60
Bibliografia………. 64
Spis tabel i fotografii………. 66