Doskonalenie metod oraz praktyk zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy na wybranych stanowiskach produkcyjnych

24 marca 2024 0 Przez administrator


Wykaz umownych oznaczeń i skrótów
Słowo wstępne

I. Wprowadzenie

1. Charakterystyka Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Pracy
2. Tendencje rozwojowe w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy


II. Analiza literatury z zakresu tematu

3. Wymagania normy PN-N 18001:2004
3.1. Zaangażowanie kierownictwa oraz polityka bezpieczeństwa i higieny pracy
3.2. Planowanie systemu zarządzania BHP
3.3. Wdrażanie i funkcjonowanie systemu zarządzania BHP
3.4. Dokumentacja systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
3.5. Zarządzanie ryzykiem zawodowym w systemie zarządzania BHP
3.6. Monitorowanie w systemie zarządzania BHP
3.7. Auditowanie systemu zarządzania BHP
3.8. Działania korygujące i zapobiegawcze systemu zarządzania BHP
3.9. Przegląd systemu zarządzania BHP
3.10. Ciągłe doskonalenie systemu zarządzania BHP
4. Zagrożenia na stanowiskach pracy
4.1. Podział czynników zagrażających zdrowiu i życiu pracownika
4.2. Metody identyfikacji zagrożeń na stanowiskach
4.3. Wypadki i choroby zawodowe
5. Metody i praktyki poprawiania bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach
5.1. Dobre praktyki bezpieczeństwa i higieny pracy
5.2. Ergonomia na stanowiskach
5.3. Środki ograniczania zagrożeń na stanowiskach
6. Podsumowanie i teza pracy


III Badania własne

7. Koncepcja badań
8. Opis przedsiębiorstwa
9. Opis procesu wytwarzania przykładowego wyrobu
10. Projekt systemu oceny warunków materialnego środowiska pracy na wybranych stanowiskach oraz propozycje środków ochrony pracowników przed zagrożeniami
10.1. Analiza obecnego stanu bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach
10.2. System Zarządzania BHP w Zakładzie Tłuszczowym XYZ
10.3. Zagrożenie pożarowe w Zakładzie Tłuszczowym XYZ
10.4. Czynniki materialnego środowiska pracy w wybranych działach produkcyjnych w Zakładzie Tłuszczowym XYZ
10.5. Rejestr wypadków i chorób zawodowych
10.6. Przygotowanie do auditu
10.7. Przeprowadzenie auditu
10.8. Raport z auditu
11. Działania poauditowe
11.1. Identyfikacja zagrożeń na wybranych stanowiskach
11.2. Ocena ryzyka metodą Risk Score
12. Porównanie efektów przed i po wdrożeniu zmian


Podsumowanie, wnioski i uwagi

13. Ocena funkcjonowania wdrożonego systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
14. Wnioski
14.1. Wnioski poznawcze
14.2. Wnioski utylitarne
14.3. Do dalszych badań


Bibliografia
Spis tabel
Spis rysunków